Elővásárlás

Kérjük add meg az egyedi kódodat


Program


Stefano Bollani: Napoli Trip & Cziffra impressziók, vendég: Balázs János / CZIFFRA 100
2

Stefano Bollani: Napoli Trip & Cziffra impressziók, vendég: Balázs János / CZIFFRA 100

A Cziffra Györgyről megemlékező centenáriumi fesztivál vendége, az olasz Stefano Bollani. Cziffrához hasonlóan izgalmas, kihívásokat kedvelő zongoraművész.

Stefano Bollani: Napoli Trip & Cziffra impressziók, vendég: Balázs János / CZIFFRA 100

A száz esztendeje született Cziffra György legendásan sokoldalú muzsikus-személyiség volt. Megpróbáltatásokban gazdag sorsa számos zenei szerepkört osztott rá: nemcsak a klasszikus repertoár virtuóz műveiben remekelt, de nehéz éveiben bárzongoristaként is bámulatra késztette közönségét. Erőssége volt az improvizáció, a fantáziálás, bravúros parafrázisokat komponált népszerű romantikus művekre.

Bollani, aki Milánóban született 1972-ben, hatévesen kezdte meg zenei tanulmányait, de már tizenöt esztendősen beindult máig tartó koncertező tevékenysége. Hivatalosan jazzmuzsikusként tartják számon, ám a popzene és a klasszikus hangversenyélet világában is megfordult. Stiláris és műfaji határokat nem ismerő nyitottságát jól példázza, hogy a jazz berkeiben olyan nemzetközi nagyságokkal működött együtt, mint Chick Corea, Bill Frisell, Pat Metheny, Bobby McFerrin vagy Lee Konitz, míg a klasszikus zene területén olyan partnerei akadtak, mint Riccardo Chailly, Daniel Harding, Kristjan Järvi, Zubin Mehta vagy Antonio Pappano. Budapesti fellépésének alapját Napoli Trip című koncertműsora képezi: a zongoraművész számára ebben a programban a népszerű nápolyi dalkincs szolgál inspirációval. Mivel a fesztivál, amelynek meghívottja, Cziffra György művészetéről emlékezik meg, Stefano Bollani az est egyik fejezetében Rossini, Puccini és Leoncavallo operáinak közkedvelt áriáira improvizál, s bizonyára az is izgalmas pillanatokat tartogat majd számunkra, mikor az olasz művész a koncert vendége, Balázs János társaságában vállalkozik közös kétzongorás rögtönzésre.

Magyarország Kormánya Cziffra György születésének 100. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Zongora, Fender Rhodes: Stefano Bollani

Közreműködők:
Tenorszaxofon, fuvola - Daniele Sepe
Klarinét - Nico Gori
Dobok - Bernardo Guerra

Vendég:
Zongora - Balázs János

Az előadás a Cziffra György-emlékév keretében, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Rendező: Müpa, Cziffra György-emlékév

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!